Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

I en uke spiser 9000 speidere mat fra ASKO

Når 9000 speidere samles på leir en uke i Bodø trengs det mat – masse mat!

Allerede i 2014 begynte Jens Ramfjord som har ansvaret for Unil i Midt-Norge, å jobbe for å få levere mat til Norges Speiderforbund sin landsleir NORD2017 i Bodø. I februar i år kom det positive svaret, ASKO skulle levere maten. Bare i stabskantina serveres 6-700 kilo med middag fra Matbørsen hver dag!

Leiren er godt i gang, og de 9000 speiderne har allerede spist mange kilo mat levert av ASKO. Speidere, ledere og staben (de som holder leiren i gang) drikker daglig pallevis med First Price juice, forteller Jens. Han har vært en tur innom leiren for å se hvordan hele «maskineriet» virker.

Se bilder fra leveringen til leiren på vår Facebookside ved å klikke her. 

Forsyningssjef på leiren, Erik Bodahl-Johansen beklager at det er tomt for First Price sjokoladepålegg. Foto: Jens RamfjordFirst Price tilbake i morgen
Unil leverer en stor andel av maten. Dette inkluderer blant annet juice, saft og mange sorter pålegg. First Price sjokoladepålegget er så populært at det gikk tomt, men det er mer på vei. Forsyningssjefen på leiren, Erik Bodahl-Johansen leverer ut Nugatti med en unnskyldning påklistret – «Vi er dessverre tomme for First Price. Håper det går bra med Nugatti. First Price er tilbake i morgen.»

– Det er imponerende hvordan alt bygges opp for en uke, for så å rives ned igjen. Matleveransene har gått veldig bra. Det er mange hos ASKO som virkelig har stått på. På lørdag kveld satt Eirik Fiskvik fra ASKO MIDT-NORGE og jeg og supplerte, tok vekk, fjerna og tilpassa matleveringene. Allerede natt til mandag kom leveransen til leiren. Sjåfør Tor Erik Bjørnbeth Aune hadde egentlig fri, men brukte fridagen sin på å levere varene til leiren, det imponerer meg, sier Jens.

Imponerende innsats av ASKO ansatte
Eirik Fiskvik har vært i Bodø hele uka for å være med på å planlegge matleveransene og forsyningssjef Erik Bodahl-Johansen har virkelig stått på for å få alt til å fungere. Speidergruppene på leiren bruker en nettside opprettet kun for leiren til å bestille den maten de trenger. Dette blir utlevert til hvert område med henger, etter at en gjeng i mat-teltet har plukket maten som er bestilt.

Fv: Jens Ramfjord, Hanne Mette Lundberg og Eirik Fiskvik på låven der kantina er. Foto: Jens RamfjordMat fra Matbørsen i kantina
Staben og Roverne (speiderne over 16 år) spiser i en kantine. Her er det Hanne Mette Lundberg som er sjefen. Hun befinner seg store deler av døgnet på en stor rød låve midt i leiren. Her er det bord og benker, og et provisorisk kjøkken.

- Her lager vi mat til 1500 personer fire ganger i døgnet, forteller hun. Hanne Mette har gjort den samme jobben på de siste fire landsleirene til Norges Speiderforbund. Matbørsen leverer all middagen til stabskantina. Hanne Mette viser fram en oppskriftsbok. – Dette er utrolig god mat, og vi hadde ikke klart å lage mat til så mange uten. Alle skryter av maten, og vi serverer 6-700 kilo middag pr. dag! Til de tre andre måltidene går det rundt 300 brød pr. dag.

Kjøkkenet er satt sammen av hyller, en komfyr som ser ut som den er tatt med hjemmefra, arbeidsbord, oppvaskkummer og et eget kaffetrakterhjørne. Her står det ALI kaffe over alt. Hanne tar vekk en luke i veggen, og vi kikker rett ned på et rullebånd som går fra etasjen under. – Der nede stekes maten, før den fraktes opp hit. Vi må begynne å varme opp maten et par timer før middag for å rekke å få alt klart. Maten oppbevares i termokasser fram til servering. Et av kjøleskapene er fyllt opp med First Price pålegg. 

Mektig imponert
- Jeg er mektig imponert over Hanne Mette, hun kunne ledet hvilken som helst storbedrift, sier Jens imponert. Han sikter til organiseringen av matservering med et provisorisk kjøkken. Han og Anette Gjerstad fra Matbørsen har tilbrakt de siste par dagene på stabskjøkkenet fordi de ville se og oppleve hvordan det hele ble løst. 

Ute i speidergruppene er det speiderne som selv lager mat. På forhånd har de valgt om de vil spise fort, spise godt eller spise flott, og får råvarer utdelt på grunnlag av dette. Fort er enkleste alternativ mens flott nærmer seg gourmet med mange råvarer. 

- Jeg har snakket med mange som sier at maten er veldig god, avslutter Jens før han må løpe for å ta Hurtigruta tilbake til jobb. 

Speiderleiren i Bodø sett fra luften under åpningen. Foto: Håkon Broder Lund, Norges SpeiderforbundFakta om Norges Speiderforbund: 

Nord 2017 er Norges speiderforbunds landsleir på Rønvikjordene i Bodø fra 1. til 8. juli 2017. Landsleir arrangeres hvert fjerde år og samler speidere fra hele Norge til friluftsliv, vennskap, samarbeid og opplevelser. I tillegg kommer det deltakere fra over 30 andre land. Totalt kommer det rundt 9000 speidere til Bodø, og ca. 1000 av dem kommer fra utlandet, så dette blir stort!

Helt vilt er valgt som undertittel på leiren. Dette viser til at vi både ønsker å gi speiderne flotte opplevelser med midnattssol og nordnorsk natur, og at de skal få oppleve aktiviteter utenom det vanlige. Leiren er åpen for besøkende som vil se hva speiding er for noe, eller som vil (gjen)oppleve leirlivet.

Norges speiderforbund er en barne- og ungdomsorganisasjon med ca. 18 500 medlemmer. Formålet er å utvikle mennesker til selvstendighet og til å ta aktivt ansvar i samfunnet. Forbundet er en del av den internasjonale speiderbevegelsen med ca. 40 millioner medlemmer over hele verden. I Norge er arbeidet organisert i rundt 400 lokale speidergrupper.