Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Gresskar i øl

Mange forbinder nok gresskar først og fremst med Halloween, men denne planten er en spennende råvare som bl.a. egner seg utmerket til suppe.  At gresskar også passer godt til øl, er kanskje noe mer overraskende. Les hva Unni Irmelin Kvam skriver om akkurat det. Hun er utdannet ølsommerliér og skriver om øl i SMAK magasinet.

-Mens de vakre høstfargene omsvøper oss, mener jeg det er behov for en ekstra høytid mellom 17. mai og jul. Amerikanerne har skjønt det og kjører på med Halloween og Thanksgiving, kalkun og gresskarpai. Dette betyr en helt egen sesongøl: Gresskarøl.I Norge har også noen av de større produsentene kastet seg på gresskarøl-bølgen, men som the saying sier: Everything is BIG in the US. Gresskarøl er stort i USA. Dette tilsvarer nesten den euforien som er knyttet til juleøl her til lands. 

Dannelsesreise
Cindy Ott har skrevet en fascinerende bok om det amerikanske gresskarets kulturhistorie. Fra å være sikringskost og mat indianerne spiste, gjennomgikk gresskaret en dannelsesreise. Gresskaret gikk fra å være fattigmannskost til å bli selve ikonet på amerikansk landbruk og tradisjon, knyttet til den større høsthøytiden, særlig i de nordlige delene av USA: Halloween og Thanksgiving. Gresskaret ble symbolet på familiesamhold. Det var ingen selvsagt reise.

Gresskar er opprinnelig en form for squashplante, med mange varianter. Det latinske navnet Cucurbita pepo antyder slektskap mot både agurk og melon. 

For ølentusiaster kan det høres uhørt ut, å tilsette sukkergresskar i øl. On the contrary! Ølbryggere verden over benytter seg av allslags sukkerholdige saker, også grønne saker, for å heve sukkerinnholdet i vørteren. 
Å si at gresskarøl er bare tøys, er tullete. Glem det, kom over det – og nyt det. I USA brygger alle mikrobryggerier med respekt for seg selv gresskarøl. Selvfølgelig ligger det kommersielle motiver bak. Når Micro Maid brygger gresskarøl brygges det etter en tilpasset oppskrift fra Brooklyn Brewshop. De har de søteste oppskriftene – og nå snakker jeg ikke om sukkerinnhold, men kvantitet. I oppskriftene kan gresskar tilsettes enten i juicet form, eller som ovnsbakt «kjøtt», gjerne med et strøssel av brent, brunt sukker over seg. Jeg pleier å bruke en kombinasjon. Det beste med gresskarøl er at tilsetningen nærmest er usmakbar, men den vises! 

Morsomme navn
Beskrivelsene av gresskarøl er så lattervekkende og kreative at de er verd en studie i seg selv. Ølnavnene er både lange og vittige. Jeg gir deg Pumpkinator, Picture If You Will eller Captain Pumpkin's Maple Mistress Imperial Pumpkin Ale. Mitt gresskarøl heter Cinder Ale. Navnet spiller selvfølgelig på eventyret om Cinderella, som fikk skyss i et gresskar, dratt av fire hvite mus. Mitt anliggende er at alle, både prinser og prinsesser, kan rammes av Askepotteffekten, eller Cinderella Syndrom. Særlig utsatt er øldrikkere i tiden etter at klokken i tårnet har slått midnatt. Da kan noen og enhver miste en sko. Og snipp, snapp, snute, så kan eventyret være ute.